dimecres, 15 de juny del 2011

Per què s'ha de potenciar el consum de proximitat a la Ribagorça?


Consum de proximitat

Quan es parla de consum de proximitat es fa referència a la distància entre el punt d'origen i el de consum del producte; té també a veure amb l'estacionalitat i la qualitat, en el sentit de poder consumir el producte fresc, de temporada, amb les propietats nutritives i organolèptiques més bones. Proximitat té també a veure amb l'accessibilitat a la informació del producte, el seu origen, com s'ha elaborat, els canals que ha seguit, etc., així com en la creació de sinergies entre el productor i el consumidor.

Optar per un consum de proximitat, suposa consumir productes i serveis fets en el nostre entorn territorial més proper. D'aquesta manera s'ajuda a reforçar l'economia local i a reduir la despesa energètica que produeix el transport de productes d'un continent a un altre.

Els beneficis que ens aporta la compra de proximitat, tal com estableix l'Agència Catalana de Consum són:

* Tenim un coneixement més directe de la procedència dels productes, que ens permet consumir amb garanties de seguretat i qualitat més grans.

* Exercim un consum mediambiental més sostenible, en reduir els costos energètics de transport dels productes procedents d'altres zones més allunyades.

* Contribuïm al manteniment de petites explotacions familiars, agràries i ramaderes, alhora que evitem l'abandonament de les zones forestals.

* Afavorim la conservació d'espècies agroalimentàries autòctones en perill de desaparició.

* Contribuïm al creixement i desenvolupament del nostre país.

1 comentari:

  1. Hola Josep!
    Totalment d'acord. Afegeixo dos webs amb informació per si algú l'interessa.
    http://www.noetmengiselmon.org/
    http://www.somloquesembrem.org/index.php?id=7
    Ànims amb el blog!!
    Anna

    ResponElimina